Katastrofi vaanii kylpyhuoneessa – Tiesitkö, että rättipatteri on yleisin vesivahingon aiheuttaja?

Teksti sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Vesikiertoiset pyyhekuivaimet tai kansankielellä rättipatterit ovat yleinen näky suomalaisten kylpyhuoneissa. Erityisesti kaukolämpöverkossa olevissa kerrostaloissa rättipattereita näkyy paljon. Vaikka sähkökäyttöiset lattialämmitykset ovat tätä päivää ja yleistyvät kovaa vauhtia, moni asukas edelleen pitää vesikiertoisesta lämmityksestä. Vesikiertoinen patteri on toki kätevä kylpyhuoneen lämmitin ja pyyhkeen tai pyykin kuivaaja. Lisäksi sen kustannukset yleensä katetaan taloyhtiön yhteisestä budjetista, eikä esim. lämmittäminen näy suoraan osakkaan sähkölaskussa.

Vaikka asukas- ja osakaskunnassa rättipattereihin suhtautuminen on yleensä etupäässä positiivista, taloyhtiön näkökulmasta niihin liittyy monenlaisia murheita. Kokeneiden taloyhtiöpäättäjien ja isännöitsijöiden on helppo havaita kuinka rättipattereiden vuodoista voi aiheutua läheltäpititilanteita ja isojakin vahinkoja. Muistan itse viimevuosilta useita tapauksia joissa rättipatterit ovat yllättäen lähteneet vuotamaan ja tapauksen, jossa vuoto lopulta aiheutti yli 100 000 euron vahingot vuotoveden kasteltua kolme alempaa asuinkerrosta. Myös LVI-alan asiantuntijoita haastateltaessa käy selväksi kuinka usein rättipatteri on syypää vesivahinkoon. Paineella patteriverkostossa kiertävän veden lämpötila vaihtelee, mikä rasittaa liitoksia. Vuotoherkät liitokset ovat korkealla, usein jopa katon rajassa, ja voi olla, että vuoto lähtee suihkuttamaan lämmintä paineistettua vettä kylpyhuoneen oveen, jolloin vesi päätyy helposti kylpyhuoneen ulkopuolelle, tai pistorasiaan, pahimmillaan aiheuttaen tuhoa myös sähköjärjestelmille.

Niissä taloissa joissa rättipatterit on asennettu, ei toki yleensä ole tarkoituksenmukaista ryhtyä poistamaan pattereita tai kytkeä patteriverkossa kiertäviä vesiä pois käytöstä muutoin kuin harkiten osana linjasaneerausta tai vastaavaa. On kuitenkin useita pieniä tekoja joilla sekä asukas että taloyhtiöpäättäjä voi merkittävästi pienentää rättipatterivahinkoja tulevaisuudessa.

Taloyhtiöpäättäjän tärpit

  • Pyydä taloyhtiön huoltoyhtiöltä huoltoon tulleet vikakutsut ja selvitä, onko rättipattereihin liittyviä vikoja selvitetty tai korjattu taloyhtiössäsi viimevuosina. Jos tällaisia löytyy, on todennäköistä, että vikoja ilmenee muissa huoneistoissa lähitulevaisuudessa.
  • Selvitä milloin rättipattereiden tiivisteet on edellisen kerran vaihdettu ja jos on, onko tiivisteet vaihdettu paremmin lämmönvaihtelua kestäviin teflon-tiivisteisiin. Yleensä tiivisteet suositellaan vaihdettaviksi 5 vuoden välein. Vaihtotyö on yleensä varsin yksinkertainen toimenpide ja onnistuu noin 15-20 minuutissa per patteri.
  • Selvitä onko taloyhtiössä huoneistoja joissa ei asuta vakituisesti tai joista ollaan poissa pitkiä aikoja kerralla. Sovi huoltoyhtiön kanssa säännöllinen tarkastuskäynti.
  • Jos tarkistukset tai tiivisteiden vaihdot ovat ajankohtaisia, esittele asia pikimmiten hallituksen päätettäväksi.

Asukkaan tärpit

  • Tarkkaile rättipatterin liitoksia vesipisaroiden tai niiden jälkien varalta.
  • Selvitä milloin rättipattereiden tiivisteet on edellisen kerran vaihdettu ja jos on, onko tiivisteet vaihdettu paremmin lämmön vaihtelua kestäviin teflon-tiivisteisiin. Jos vaihdosta on aikaa, ota yhteys taloyhtiön isännöitsijään ja ehdota vaihtoa.
  • Jollet ole päivittäin asunnossa, hanki kylpyhuoneen lattialle laadukas vesianturi tai vuotovahti, joka lähettää puhelimeesi ilmoituksen, mikäli lattialla havaitaan vettä. Samalla kertaa voit hankkia vuotovahdin myös allaskaapin tai astianpesukoneen alle keittiöön. Voin suositella esimerkiksi *GROHE Sense -vahtia, jonka tilattua kotiin Staypron verkkokaupasta. Saatavilla on myös kattavampia *vesiturvallisuusjärjestelmiä jotka toki maksavat hieman enemmän, mutta säästävät melkoisesi vesivahingon kustannuksiin verrattuna.

TILAA UUTISKIRJE

Rekisteröidy uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ilmoitukset uusista blogikirjoituksista sähköpostitse.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

One Reply to “Katastrofi vaanii kylpyhuoneessa – Tiesitkö, että rättipatteri on yleisin vesivahingon aiheuttaja?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *