Taloyhtiötärppi – Taloyhtiönetin ja kaapeli-TVn kustannukset leikkuriin

Miksi taloyhtiötärpit?

Energian hinta, viitekorot, hoito- ja rahoitusvastikkeet ovat kaikki nousussa. Kevään yhtiökokouskausi on kulman takana ja pankit varoittelevat, että taloyhtiöasukkaiden tulisi varautua 10-20 prosentin vastikekorotuksiin (Danske Bank 3.2.2023).

Monessa taloyhtiössä olisi nyt viimeistään hyvä aika pohtia mistä voitaisiin säästää. Vaikka vastikkeiden korotukset voivat olla väistämättömiä, tulisi taloyhtiöissä tarkastella kulupohjaa kriittisesti ja pyrkiä löytämään säästöjä joilla kulujen nousua voidaan hillitä.

Säästökohteita etsiessä tulisi punnita erilaisten säästökohteiden vaikutuksia taloyhtiön arvoon ja asukkaiden arkeen. Helppo (joskin huono) tie on säästää kunnossapidon- ja korjausten kustannuksista lykkäämällä tarpeellisia urakoita hamaan tulevaisuuteen. Pitkällä tähtäimellä niistä säästäminen on kuitenkin huono valinta. Vain asianmukaisesti kunnossa pidetty kiinteistö pitää arvonsa.

Vaikka monet taloyhtiön kuluista ovat väistämättömiä, uskallan väittää, että jokaisesta taloyhtiöstä löytyy helppoja säästön paikkoja ja vieläpä sellaisia, joista säästämällä ei synny osakkaille tai asukkaille haittaa (usein jopa päinvastoin). Valitettavasti tällaisten säästökohteiden löytäminen jää monesti taloyhtiön hallituksen jäsenten tai tilinpäätösasiakirjat tarkasti lukevien taloyhtiöaktiivien löydettäväksi, kun isännöitsijät eivät ehdi tai viitsi omatoimisesti selvittää taloyhtiön kulupuolta.

Olen itse istunut vuosia taloyhtiöiden hallituksissa ja matkan varrella on kertynyt oppia tältäkin saralta. Tämän innoittamana, pyöräytetään käyntiin Taloyhtiötärpit-sarja, jonka tarkoituksena on antaa taloyhtiön hallituksen jäsenelle ja osakkaalle eväitä löytää säästön paikkoja ja ohjeita siihen, miten tällaiset “helpoimmat hedelmät” (alkuperäiskielellä “low hanging fruit”) poimitaan.

Taloyhtiönetin ja kaapeli-TV:n kulut kuriin

Monessa taloyhtiössä on viimevuosina hankittu niin kutsuttu taloyhtiönettipalvelu. Taloyhtiönetin ajatuksena on, että jokaiseen huoneistoon tarjotaan taloyhtiön palveluna perusnopeuden nettiliittymä ja asukkailla on halutessaan oikeus hankkia lisänopeus tai lisäpalveluita (esim. nettiTV-palveluita tai vastaavia) taloyhtiönettiä tarjoavalta palveluntarjoajalta. Usein on niin, että taloyhtiönetin ja kaapeli-TV:n toimittaa taloyhtiölle sama palveluntarjoaja, esimerkiksi DNA, Elisa, Telia tai muu tuttu teleoperaattori.

Moniin taloyhtiöihin taloyhtiönetti on tullut sisäverkkojen saneerauksen yhteydessä. Parhaassa tapauksessa valokuituyhteys on etätyöläisten ja Netflix-addiktien iloksi rakennettu huoneistoihin saakka. Toisissa tapauksissa taas nettiyhteys kulkee kaapeli-TV-kytkennän kautta.

Taloyhtiönetin ja kaapeli-TV:n kustannus on takavuosina ollut merkittävä kuluerä taloyhtiön budjetissa. Tiedän muutamasta keskikokoisesta pääkaupunkiseudun taloyhtiöstä (noin 30-50 huoneistoa kummassakin), että taloyhtiönetin ja kaapeli-TV:n vuosikustannus on ollut yhteensä noin 3000-4000 euroa vuodessa. Puhutaan siis ihan merkittävästä kustannuksesta. Mikäli taloyhtiönettiä ja kaapeli-TV:tä koskevaa sopimusta ei ole uusittu vuosiin (mikä on varmasti tilanne monessa yhtiössä), on todennäköisesti niin, että taloyhtiön budjetissa raksuttaa vuodesta toiseen useiden tuhansien kustannus. 

Operaattorien välinen kilpailu on viimevuosina ollut todella kovaa ja taloyhtiönettiasiakkaat ovat operaattoreille tärkeitä. Yksi taloyhtiösopimus nimittäin tuo kaikki taloyhtiön kotitaloudet operaattorin asiakkaiksi yhdellä kertaa. Näin ollen, operaattorit ovat valmiita painamaan hintoja alas ja nykyisessä markkinassa operaattorit yleensä tarjoavat kaapeli-TV:n ilmaiseksi kaupan päälle, kun taloyhtiö tekee määräaikaisen taloyhtiönettisopimuksen. Taloyhtiönettien perusnopeuksien hinnat puolestaan pyörivät välillä 1-3 € / huoneisto / kk.

Jos taloyhtiösi tilinpäätökseltä löytyy oma rivi kaapeli-TV:n kustannukselle, jos huoneistoa kohden perittävä internetvastike ylittää 3 €/huoneisto/kk tai jos taloyhtiönetin kustannukset tuntuvat näyttävät muutoin suurilta, kannattaa taloyhtiönettisopimuksen ja kaapeli-TV-sopimuksen uusimista todella harkita.

Taloyhtiönetin ja kaapeli-TV:n sopimustilanteesta on helppo kysyä hallitukselta tai isännöitsijältä kevään yhtiökokouksessa ja varmistaa, ettei hallitus ja isännöitsijä nuku onnensa ohi ja unohda tätä helppoa säästökohdetta. Sopimuksen uusimalla voi saada helposti tuhansien eurojen säästöt. Parhaassa tapauksessa asukkaat saavat vielä perushintaan paremman perusnopeuden nettiyhteyksille. Oman kokemukseni mukaan sopimuksen uusiminen on kaiken lisäksi todella helppoa: 1) isännöitsijältä viesti teleoperaattorille, 2) tarjoukseen tutustuminen ja 3) tilaus.

Ei kuulosta vaikealta, eihän?

Olisi kiinnostavaa kuulla mistä teidän taloyhtiössä on löydetty säästämisen paikkoja. Voit laittaa viestiä siirtymällä Ota yhteyttä -sivulle tai kommentoida alle.

Kuva © Freepik

TILAA UUTISKIRJE

Rekisteröidy uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ilmoitukset uusista blogikirjoituksista sähköpostitse.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *