Ryhdistäydy, taloyhtiön hallituksen jäsen. 5 vinkkiä joilla teet itsestäsi paremman taloyhtiöpäättäjän.

Suomi on erikoinen maa. Meillä asuintaloijen kiinteistövarallisuutta johtavat amatöörit. Taloyhtiöiden hallituksissa istuutuu passiivisia ja joskus jopa vastentahtoisia jäseniä ja asuintalojen hallinto on tuuliajolla. Meillä on ongelma.

Taloyhtiön hallituksen jäsen on tyypillisesti keski-ikäistyvä tai keski-iän ylittänyt talon asukas. Hän kokee, että taloyhtiön isännöinnissä ja kiinteistönhuollossa on suuria puutteita, mutta ei kuitenkaan tee asialle mitään. Lähinnä päivittelee tilannetta kanssa-asujilleen ja naapureilleen. Hallituksen kokouksessa istuu hiljaa ja hyväksyy kumileimasimen lailla isännöitsijän ehdotukset ja sokaistuu ulkopuolisten konsulttien energiansäästökäppyröistä. Maksaa kiltisti vuosi vuodelta nousevat vastikkeet.

Olen istunut taloyhtiöiden hallituksissa vuosia ja nähnyt monenlaista. Tunnen kuvion paremmin kuin hyvin. Ehkä olen itsekin alkuvuosinani muistuttanut hallituksen jäsenen arkkityyppiä. 

Suomalaisesta asunto-osakeyhtiömallista voi olla montaa mieltä. Varmaa on kuitenkin se, että nyt kun tässä ollaan, järjestelmän muuttaminen toisenlaiseksi tuskin tapahtuu nopeasti. Hallituksiin voi toivoa lisää osaamista, mutta mikään ei viittaa siihen, että positiivista käännettä olisi tulossa. 

On siis löydettävä nopeampia lääkkeitä, jos mielii huolehtia omistamansa yhtiön tulevaisuudesta.

Mitä lääkkeeksi?

Lääkkeitä taloyhtiöhallinnon alennustilaan on kuitenkin olemassa. Vaikka isännöinnin vaihtaminen voi olla hyödyksi, aito muutos parempaan lähtee hallituksen jäsenistä. Heidän tulee kiinnostua hallitustyöskentelystä ja rohkaistua toimimaan yhtiön ja omistajien eduksi entistä paremmin.

Tässä 5 vinkkiä jolla teet teet itsestäsi paremman hallituksen jäsenen:

1. Kysy

    Hallituksen jäsenen tehtävänä on ymmärtää mistä asioista päätöksiä ollaan tekemässä ja miksi. Isännöitsijät ja kiinteistöalan konsultit eivät aina tee tehtävää hallituksen jäsenille helpoksi. On kuitenkin hallituksen jäsenen tehtävä kysyä, niin kauan kunnes ymmärrys saavutetaan. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

    2. Mene tiedon alkulähteelle

    Jokaisen hallituksen jäsenen on tehtävänsä  hoitamiseksi tutustuttava taloyhtiön kirjanpitoon, keskeisiin sopimuksiin ja muihin olennaisiin asiakirjoihin. Edes kerran vuodessa on hyvä käydä klikkailemassa taloyhtiön ostolaskut läpi kirjanpitojärjestelmässä. Jos systeemit eivät vielä mahdollista etäyhteydellä tutustumista, isännöitsijältä on syytä pyytää pääkirjaote vähintäänkin tilikausittain. Ei siis riitä, että isännöitsijä kertoo talouden ’olevan kunnossa’ vaan hallituksen jäsenen on syytä käydä tiedon alkulähteellä vähintäänkin silloin tällöin. 

    3. Valmistaudu kokouksiin

    Hallituksen kokouksissa ei pitäisi enää käyttää aikaa asioihin tutustumiseen. Jos kokouksissa vasta tutustutaan asioihin, päätökset jäävät yleensä tekemättä tai lykkääntyvät tarpeettoman kauas. Kokoukset ovat päätöksentekoa ja kriittistä keskustelua varten. Lue siis kaikki käytettävissä oleva materiaali ennakolta läpi ja mieti mitä haluat kommentoida/kysyä mihinkin asiaan liittyen. Näin päätöksenteko sujuu tehokkaasti.

    4. Ryhdy toimeen

    Jos jokin on vialla, ryhdy toimeen. Jos yhteistyö isännöitsijän kanssa ei toimi, käy keskustelu hallituskollegoidesi kanssa ja vaihtakaa. Jos jokin asia on talossa rempallaan, nosta asia keskusteluun.

    5. Keskity olennaiseen

    Älä käytä kokouksia asioiden päivittelyyn tai pihajuorujen läpikäyntiin. Hallituksen tulee keskittyä sen toimivaltaan kuuluviin asioihin.

    Hallitustyöskentely ei ole rakettitiedettä. Toki helpommin sanottu kuin tehty.

    TILAA UUTISKIRJE

    Rekisteröidy uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ilmoitukset uusista blogikirjoituksista sähköpostitse.

    I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *