Hanaveden suodatin kotiin? Kokemuksia Alb Filter juomaveden aktiivihiilisuodattimesta mikromuovien, lääkejäämien, metallien, kalkin, kloorin ja bakteerien suodattamiseen

Keskustelu vesijohtoveden puhtaudesta ja veden terveysvaikutuksista on ollut pinnalla kansainvälisesti jo jonkin aikaa. Kotimaan mediassa keskustelua on käyty vähemmän. Syy tähän lienee vankka luottamus kotimaisen vesijohtoveden puhtauteen. 

Nähtyäni Mannerheimintien alta purettuja vesijohtoputkia lähietäisyydeltä, en ole kovin vakuuttunut hanaveden puhtaudesta. Ylen jutusta pääsee näkemään vesiputkien rujon kunnon, mikä ainakin herätti itseni ajattelemaan (Yle.fi 27.9.2023). Myös mikromuovien, lääkejäämien ja legionellabakteerin haitallisuudesta on puhuttu viimeaikoina, mikä on osaltaan saanut miettimään kraanaveden laatua.

Otin kotona käyttöön suihkusuodattimen vajaa vuosi sitten. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen. Helppo asentaa ja kiistatta iho ja hiukset kiittävät ja suihkuseinät pysyvät puhtaampina. 

Suihkusuodattimeen tykästyneenä kiinnostus heräsi pian myös hanaveden suodattamiseen. Jos suodatettu suihkuvesi toimii, luulisi hanaveden suodatuksen toimivan vielä paremmin. Eikö? Hanavesi kun päätyy lopulta kurkusta alas, toisin kuin suihkuvesi. Näin ainakin järkeilin ja päätin ottaa Alb Filterin Duo -suodatinkotelon Active Plus+ suodattimella testiin. Hanasuodatin on tätä kirjoitettaessa ollut käytössä kuukauden päivät.

Hanasuodatin käännettynä asentoon jossa vesi virtaa suodattimen ohi.

Ruusut ja risut

+ Helppo asentaa
+ Siisti,  laadukas ja maltillisen kokoinen alumiinikotelo, joka ei häiritse lavuaarissa työskentelyä
+ Suodatin on helppo ohittaa kääntämällä vivusta
+ Active Plus+ -suodatin lupaa suodattaa vedestä ainakin kloorin, raskasmetallit, lääkejäämät, torjunta-aineet, mikromuovit, kalkin ja bakteerit
+ Valmistettu saksassa Eurooppalaisia standardeja noudatten

– Hanaan tulee ylimääräinen osa, jonka kauneudesta voi olla montaa mieltä (itseä tämä ei tosin häritse)
– Suodatin pienentää hanan läpi tulevaa painetta (ei häiritseväst tosin)
– Tilausvaiheessa saa olla tarkkana, että hankkii oikeanlaisen adapterin (ks. alla tarkemmin)
AlbFilterin verkkokauppa on toistaiseksi vain saksankielinen (joskin Crome-selain kääntää sivuston helposti suomeksi tai englanniksi)

Alb Filter alennuskoodi / discount code / rabattcode = TALOYHTIOMEDIA

Takempi tutustuminen

Valinta ja tilaaminan

Prosessi lähti käyntiin Alb Filter nettisivuilta. Alb Filterin saksalaisuus näkyy siinä, että heidän Euroopassa sijaitseville asiakkaille tarkoitettu verkkosivunsa ja nettikauppa löytyy vain saksankielisenä. Onneksi Google Chrome -selaimella on helppo kääntää minkä tahansa kielinen nettisivu suomen- tai englanninkieliseksi (ohjeita esim Googen ohjesivulta). Näin myös tein ja pian suodatinkotelo, adapteri ja vaihtosuodattimet olivat DHL:n kyydissä ja matkalla Suomeen.

Hanasuodattimen tilausprosessin ehkä haastavin yksityiskohta liittyy oikean adapterin löytämiseen. Suodatinkotelo asennetaan keittiön hanan suuttimen (joskus myös poresuuttimeksi kutsuttu kapistus) tilalle. 

Hanan vanha poresuutin sisäkierteellä. Hanasuodatin asennettiin kuvassa olevan suuttimen tilalle.

Suodatinkotelossa on M22x1 sisäkierre (nk. naaras; samanlainen kuin yllä olevassa kuvassa näkyvässä poresuuttimessa). Jos M22x1 on hanassa olevan suuttimen kierre, ei erillistä adapteria yleensä tarvita. Jos taas hanan suuttimen kierre on jokin muu, tarvitaan väliin adapteri. Myös jos hanan suuttimen kierteet ovat “syvällä” hanan sisällä/rungossa siten ettei suodatinkotelo kokonsa puolesta mahdu kierteille saakka, tarvitaan väliin adapteri (linkki adapterin sivulle). Onneksi kaikki mahdolliset adapterit löytyvät samasta osoitteesta itse suodattimen kanssa. 

Hanan suuttimen kierteen voi selvittää joko itse mitan kanssa mittaamalla tai selvittämällä hanan merkin ja mallin ja hakemalla Google-haulla oikeat tekniset tiedot. Itselle Alb Filterin asiakaspalvelu osasi neuvoa oikean adapterin, kun ilmoitin heille hanan mallin. 

Alla Alb Filterin adapteritaulukko suomenkielisenä:

Hanasuutin sisäkierteellä (naaras)

Kierteen halkaisija (mm)Adapterin tyyppi (adapterin M22 ulkokierre sopii suodatinkotelon M22 sisäkierteeseen)
14,9 (M16)M22 ulkokierre -> M16 sisäkierre
16,9 (M18)M22 ulkokierre -> M18 sisäkierre
18,9 (M20)M22 ulkokierre -> M20 sisäkierre
20,9 (22)Ei tarvita adapteria (jollei kierteet ole “syvällä”, silloin tarvitset jatkopalan)
22,9 (M24)M22 ulkokierre -> M24 sisäkierre
26,9 (M28)M22 ulkokierre -> M28 sisäkierre

Hanasuutin ulkokierteellä (uros)

Kierteen halkaisija (mm)Adapterin tyyppi (adapterin M22 ulkokierre sopii suodatinkotelon M22 sisäkierteeseen)
15,8 (M16)M22 ulkokierre -> M16 ulkokierre
16,3 (M16,5)M22 ulkokierre -> M16,5 ulkokierre
17,8 (M18)M22 ulkokierre -> M18 ulkokierre
18,3 (M18,5)M22 ulkokierre -> M18,5 ulkokierre
19,8 (M20)M22 ulkokierre -> M20 ulkokierre
20,8 (M21)M22 ulkokierre -> M21 ulkokierre
21,3 (M21,5)M22 ulkokierre -> M21,5 ulkokierre
21,8 (M22)M22 ulkokierre -> M22 ulkokierre
23,8 (M24)M22 ulkokierre -> M24 ulkokierre
27,8 (M28)M22 ulkokierre -> M28 ulkokierre

Asennus ja käyttö

Hanasuodatin on helppo asentaa. Toisin kuin monien muiden suodattimien kanssa, Alb Filterin asentaminen ei vaadi putkimiestä ja erillisten suodatinkannujen kanssa pelaamista. Ja kun vesiliitäntöihin ei tarvitse koskea, kerrostaloasukkaan ei tarvitse myöskään tehdä muutostyöilmoitusta taloyhtiölle. Tutkittuani eri vaihtoehtoja, asennuksen ja käytön helppous oli itselle yksi keskeisimmistä syistä valita Alb Filter lavuaarin alle asennettaviin vedensuodattimiin verrattuna.

Ulkonäöllisesti hanaan kiinnitettävä suodatinkotelo ei tietysti ole optimaalinen. Itse kuitenkin pidän alumiinista tehtyä koteloa varsin siistinä ja laadukkaan näköisenä. Omaa silmää se ei haittaa, mutta ymmärrän ettei se miellytä sulavalinjaisesta tai minimalistisesta tyylistä syttyvää kodin sisustajaa. Jos ulkonäkö muodostuu ylitsepääsemättömäksi haasteeksi, Alb Filteriltä löytyy toki myös tiskipöydän alle asennettava malli.

Valmistajan mukaan Active Plus+ -suodatin perustuu aktiivihiileen ja suodattaa vedestä ainakin kloorin, raskasmetallit, lääkejäämät, torjunta-aineet, mikromuovit, kalkin ja bakteerit. Vaikka todellista tehoa ei kuluttaja pysty varmistamaan, aistinvaraisesti on helppo huomata, että suodatetussa vedessä on vähemmän raudan/kalkin makua. Muutoin suodattimen tehossa on luotettava saksalaiseen asiantuntemukseen ja laatuun. Ainakin suihkusuodattimesta saadun kokemuksen perusteella olen vakuuttunut toimivuudesta. Luottoa ja uskottavuutta tuo toki myös se, että tuote on valmistettu Saksassa eikä esimerkiksi Kiinassa, kuten monet verrokit.

Käytön kannalta suodatin on vaivaton. Ainoa pieni miinus on, että suodattimen läpi kanavoitu vesi tulee hanasta hieman tavallista pienemmällä paineella. Paine on mielestäni tavalliseen käyttöön aivan riittävä ja tarpeen mukaan suodattimen pystyy ohittamaan vivusta kääntämällä. Tästä on hyötyä esim. kattioita pestäessä.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan, Alb Filter -suodatin on ollut hintansa arvoinen. Saksalainen laatu ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Helppo ja nopea tapa parantaa juomaveden laatua kotona. Voin suositella!

Suodattimen vaihto on edessä valmistajan ohjeen mukaan 4-6 kuukauden kuluttua käyttöönotosta (kun noin 3000 litraa vettä on suodatettu sen läpi). Katsotaan miltä suodatin näyttää siinä kohtaa ja palataan asiaan!

*Teksti sisältää mainoslinkkejä.

TILAA UUTISKIRJE

Rekisteröidy uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ilmoitukset uusista blogikirjoituksista sähköpostitse.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

One Reply to “Hanaveden suodatin kotiin? Kokemuksia Alb Filter juomaveden aktiivihiilisuodattimesta mikromuovien, lääkejäämien, metallien, kalkin, kloorin ja bakteerien suodattamiseen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *