Vedensuodatin suihkuun? Kokemuksia Alb Filter suihkusuodattimesta kalkin, metallien ja muiden epäpuhtauksien poistamiseen hanavedestä

Sanotaan, että me suomalaiset saamme nauttia maailman puhtaimmasta vesijohtovedestä. HSY kertoo nettisivuillaan veden olevan tutkitusti korkealaatuista ja täyttävän kaikki terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Minimivaatimukset varmasti täyttyvät koko maassa ja vesi tuskin missään päin Suomenmaata on terveydelle vaarallista. Täydellisen puhdasta vesi ei kuitenkaan ole. Vesijohtovesi putsataan kemikaalein ja kloorin avulla. Lisäksi kaupungin vesijohtoverkosto ikääntyy ja erilaisia epäpuhtauksia, kuten raskasmetalleja ja muita saasteita pääsee näin kulkemaan vesihanojen läpi.

Muutettuamme muutama vuosi sitten uuteen kotiin, sain palautetta puolisoltani, että syystä tai toisesta hiusvärit eivät pysy hiuksissa entiseen malliin ja, että hiusten sävy ei ole samanlainen kuin aiemmin. Kampaajan kehotuksesta lähdimme etsimään syytä suihkuvedestä. Ihmettelin alkuun miten olisi mahdollista, että muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa naapurikaupunginosassa vastaavaa ongelmaa ei ollut. Lisäksi talo johon olimme muuttaneet oli hiljattain putkiremontoitu, joten myöskään talon vesijohdoista ei pitäisi kulkeutua epäpuhtauksia suihkuveteen. Entisessä kodissa kun oli suihkuteltu yli 30-vuotiaita vesijohtoja pitkin kulkeneella vedellä ongelmitta.

En olisi uskonut, että hanavesi oli syypää hiushaasteisiin, mutta kampaajan kehotuksesta päätimme hankkia vedensuodattimen suihkuun. Selasin netistä erilaisia kotimaisia sivuja tovin, mutta en löytänyt riittävän laadukkaan oloista suodatinta mistään. AQVA:n, Philipsin ja monen muun markkinoimat mallit eivät vain vakuuttaneet. Ne olivat joko turhan muovisen oloisia tai sitten vain muutoin halvan näköisiä uudehkoon kylpyhuoneeseen. Toiseksi, en halunnut suodatinta, joka olisi edellyttänyt käsisuihkun vaihtamista.

Hetken etsittyäni löysin kuitenkin saksalaisen Alb Filter -nimisen valmistajan, jolla oli laadukkaan näköinen ruostumattomasta teräksestä valmistettu suodatinkotelo ja muutoinkin nettisivuilla esitetty kuvaus oli asiantuntevan kuuloinen. Valmistajan mukaan Alb Filter® Balance -suihkusuodatin on suunniteltu poistamaan epäpuhtaudet suihkuvedestä ja näin parantamaan hiusten ja ihon terveyttä. Suodatin lupaa poistaa kloorin, raskasmetallit ja muut epäpuhtaudet vedestä.

Suodatin asennettuna hansgrohe suihkusekoittimeen ja käyttökunnossa. Vesi kulkee hanan läpi suodattimeen ja siitä käsisuihkulle.

Alb Filter -tuotteet on valmistettu Saksassa. Saksalaisuus näkyy myös siinä, että heidän Euroopassa sijaitseville asiakkaille suunnattu verkkosivunsa ja nettikauppa löytyy vain saksankielisenä. Onneksi Google Chrome -selaimella on helppo kääntää minkä tahansa kielinen nettisivu suomen- tai englanninkieliseksi (ohjeita esim Googen ohjesivulta). Näin myös tein ja pian suodatinkotelo, balance-suodatin sekä kolme vaihtosuodatinta oli DHL:n kyydissä ja matkalla Suomeen. Hintaluokka vastaa kotimaisissa verkkokaupoissa myytäviä suodattimia, joskin uskallan väittää, että Alb Filterin tuotteissa laatu on huomattavasti parempi.

Alb Filter alennuskoodi / discount code / rabattcode = TALOYHTIOMEDIA

Vajaan viikon kuluessa paketti oli kotiovella. Asennus tapahtuu asettamalla suodatin suodatinkotelon sisään, minkä jälkeen kotelo kierretään suihkusekoittajan ja suihkuletkun väliin. Itsellä  suodatin sopii suoraan suihkusekoittajan kierteisiin (kuvissa *hansgrohe Raindance S). Jos kierteet ovat erisuuruiset, Alb Filterin nettikaupasta tai kotimaan rautakaupoista saa tarvittavat välikappaleet. Alb Filterin nettisivuilta löytyy myös hyvät ja selkeät asennusvideot.

Ja sitten ei muuta kuin kokeilemaan! Suodatin lähti pelaamaan heti ongelmitta. Erityisen positiivisesti yllätti se, ettei suodatin vähennä suihkun painetta lainkaan, vaan suihkun läpi virtaa vettä entiseen malliin. Suodatinkotelo on myös kooltaan pienempi (korkeus n. 10 cm) kuin vastaavat Suomalaisissa verkkokaupoissa myydyt mallit (esim. vastaava AQVA:n suodatin on yli 20 cm korkea), mikä tekee suodattimesta melko huomaamattoman. Suodatettu vesi on selvästi erilaista kuin suodattamaton. Tarkkanenäinen huomaa, että vesi tuoksuu vähemmän raudalta tai metalliselta ja lyhyempitukkainenkin havaitsee nopeasti, että hiuksista tulee vähemmän karkeat ja takkuiset. Toinen hyvä bonus on se, että lattiaaan ja suihkulaseihin jää vähemmän kalkkitahroja. Kiitosta tuli myös puolison kampaajalta. Hän oli kuulemma huomannut heti positiivisen muutoksen pidemmissä hiuksissa.

Kuvassa Balance-suodatin, joka on hyvä uusia noin 6 kuukauden välein.

Kun käyttökokemusta oli takana noin puoli vuotta, suodatin tuntui edelleen ajavan asiansa aivan kuten uutena. Päätin kuitenkin valmistajan ohjeiden mukaisesti tehdä ensimmäisen suodattimen vaihdon tuossa kohtaa. Olin tilannut suodatinkotelon mukana muutaman varasuodattimen, joten tämä löytyi jo valmiiksi hyllystä.

Suodattimen vaihto on yksinkertaista. Suodatinkotelo kierretään auki ja suodatin putoaa pois paikaltaan. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, puoli vuotta kotimaista hanavettä putsannut suodatin oli yllättävän rajun näköinen. Suodattimen väri on vaihtunut kellertävän ruskeaksi. Vaikuttaisi siis, että suodatin tosiaan kerää epäpuhtauksia itseensä.

Alb Filter Balance -suodatin 6 kuukauden käytön jälkeen.

Vanha suodatin roskiin ja uusi vitivalkoinen suodatin paketista tilalle. Suodatinkotelo takaisin kiinni ja taas mennään. Vaihto-operaatioon meni ensikertalaiselta enintään 5 minuuttia. Kätevää hommaa siis.

Uusi Alb Filter Balance -suodatin.

Käyttökokemusta on nyt takana reilu vuosi. Kaikki toimii edelleen kuten uutena. Suodattimen olemassaolon unohtaa käytössä eikä suodatuksen teho tunnu laskevan vaikka ei suodatinta vaihtaisikaan usein.

Täytyy kyllä sanoa, että olemme olleet todella tyytyväisiä Alb Filterin suodattimeen.

Seuraavaksi kokeiluun menee keittiön hanaan suunniteltu suodatin! Pääset lukemaan kokemukset hanasuodattimesta tästä!

Teksti sisältää mainoslinkkejä.

TILAA UUTISKIRJE

Rekisteröidy uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ilmoitukset uusista blogikirjoituksista sähköpostitse.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

2 Replies to “Vedensuodatin suihkuun? Kokemuksia Alb Filter suihkusuodattimesta kalkin, metallien ja muiden epäpuhtauksien poistamiseen hanavedestä”

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksestasi vedensuodattimista. Täydellisen puhdasta hanasta tuleva vesi ei koskaan voi olla, mutta hyvä tietää, että filtteri suodattaa myös kalkkia, joka on ollut meillä suuri ongelma. Täytyykin katsella vedensuodattimien hintoja ja tehdä pientä vertailua, mitä niistä kannattaa kokeilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *